logo


Gulvvarmerør

Bruksområder

I gulvvarmesystemer blir det primært benyttet rør av typen Pe-Xa (pex) eller PE-RT (pert). På grunn av forskjeller i produksjonsmetodene har Pe-Xa og PE-RT rør forskjellige egenskaper selv om begge er laget av polyetylen.

Pe-Xa har en krysslinking av polyetylenmolekylene som gjør røret sterkere enn PE-RT, og dermed mer resistent mot høye temperaturer og høyt trykk. PE-RT er et rimeligere alternativ som er lettere å legge (mykere rør), spesielt ved lave temperaturer. Maksimalbegrensningene på PE-RT er som regel godt innenfor temperatur- og trykkbegrensninger i vanlige gulvvarmeanlegg.

Pe-Xa røret kan også benyttes høy-temperatur-systemer, som f.eks. i radiatoranlegg hvor turtemperaturen kan gå over 70 °C. Pe-Xa kan også leveres som rør i rør, eller som rør i rør med isolasjon.

Variant VVS krever bruk av rør i rør med isolasjon når man fører rør frem til en radiatorer, der det er fare for smittevarme til rom som ikke skal varmes opp.

 pex web 1

 

Flerlags-rør (Multilayer pipe)

Profitherm er et PE-RT/AL/PE-RT-rør, altså et rør med tre lag, hvorav det midterste laget er av aluminium, noe som gjør røret 100% diffusjonstett. Profitherm er det beste røret å jobbe med for rørleggeren. PE-RT strukturen gjør det mykt og aluminiumssjiktet mellom plastlagene gjør at røret holder formen bedre ved bøying.

Profitherm er anbefalt for systemløsninger for gulvvarme hvor man benytter varmeledningsplater (Thermogulv/spaltegulv/EPS 25/Silencio), fordi varmeledningsplaten er av aluminium og ekspanderer i takt med aluminiumsjiktet i Profitherm. Da hindrer man «knirking» mellom rør og varmeledningsplate ved temperaturendringer, som har kunnet forekomme når gulvvarmerør av polyetylen ligger løst i varmeledningsplate.

profitherm web 1

 

Rørdimensjon

Noen systemløsninger har faste rammer for bruk av gulvvarmerør, f.eks. skal alle løsninger med varmeledningsplater ha 16-17 mm rør.

Det er ønsket avgitt effekt i anlegget man skal velge dimensjon ut fra. I gulvvarmeanlegg innendørs klarer man seg som regel med 16- eller 17 mm gulvvarmerør for å holde huset varmt over tid, men i større snøsmelteanlegg som gater og torg, må man ha 25 mm rør for å få nok watt/m² i de timene snøen faller.

Legden på rørsløyfene er avhengig av dimensjon og varmebehov i rommet. Minimum bøyeradius på samtlige gulvvarmerør er 5 x diameter, det vil si at et rør på 16 mm har en minimums c-c avstand på 160 mm ved normalt leggemønster og endebøy.


 
Variant VVS Norge AS ● Leverandør av miljøbevisst oppvarming

Web: D-SIGN